You are hereElectric Guitar Rock Sound Decoded - Παναγιώτης Ζευκιλής

Electric Guitar Rock Sound Decoded - Παναγιώτης Ζευκιλής


Το Modern Music Αrts λοιπόν στα πλαίσια των χειμερινών σεμιναρίων, είχε την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της σχολής τον Ελληνοαμερικάνο τεχνικό κιθάρας και ενισχυτών τον κ. Παναγιώτη Ζευκιλή.


‘’Electric Guitar Rock Sound Decoded’’

Με αυτήν την ονομασία επέλεξε το Μodern Music Arts να παρουσιάσει ενα εξαιρετικό σεμινάριο ήχου της ροκ κιθάρας, ενα σεμινάριο που κάθε κιθαρίστας θα ήθελε να παρακαλουθήσει μιας και η αναζήτηση των μυστικών του ήχου της ηλεκτρικής κιθάρας αποτελεί μια καθημερινή προκληση για όλους εμάς τους κιθαρίστες. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι η συγκεκριμένη σχολή που έχω και την χαρά να εργάζομαι αντιπροσωπεύει τους λάτρεις της μοντέρνας μουσικής εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα  εκπαίδευσης και σεμιναρίων.
Το Modern Music Αrts λοιπόν στα πλαίσια των χειμερινών σεμιναρίων, είχε την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της σχολής τον Ελληνοαμερικάνο τεχνικό κιθάρας και ενισχυτών τον κ. Παναγιώτη Ζευκιλή. Ένας άνθρωπος διεθνούς βελινεκούς με τεράστιες εμπειρίες στο χώρο και συνεργασιες με μεγαθήρια. Μια ματιά μόνο να ρίξουμε στο βιογραφικό του καταλαβαίνουμε γιατί τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν πόλο έλξης για κάθε κιθαρίστα. Ο Παναγιώτης Ζευκιλής  έχει εργαστεί στην Αμερική στην ευρύτερη περιοχή του Chicago, στο Guitar Center και άλλα γνωστά μαγαζιά, και στην Ελλάδα σαν τεχνικός κιθάρας και ενισχυτών.Επίσης παρείχε τεχνική υποστήριξη κ service στους διάσημους κιθαρίστες Steve Vai, Paul Gilbert, στους Lynyrd Skynyrd και Ozzy&Friends στο Ελληνικό σκέλος της περιοδείας τους.
Δεκάδες παραβρισκόμενοι για περίπου τρεις ώρες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν ανθρωπο ο οποίος γνωρίζει τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας όσο λίγοι στην Ελλάδα, να εκφράσουν τις γνώμες και τις απορίες τους με αποτέλεσμα στο τέλος της βραδυάς να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος. Το κοινό αποτελούσαν κιθαρίστες όλων των ηλικιών από μικρούς μαθητές της σχολής μέχρι επαγγελματίες, οι οποίοι κρατούσαν ανελειπώς σημειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου και είχαν αμέτρητες ερωτήσεις κατι που αποδεικνύει οτι όσα χρόνια κι αν περάσουν πάντα οι κιθαρίστες θα βρίσκονται στην αναζήτηση του ‘’τέλειου’’,  ή της μικρής λεπτομέρειας που λείπει απ τον ήχο τους όλα αυτά τα χρόνια.
Επτά το απόγευμα όλα ήταν στημένα και έτοιμα. Στη σκηνή της σχολής είχε στηθεί ένα rig που κακά τα ψέματα δεν το συναντούμαι στην Ελλάδα παρά μόνο απο ξένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα που παίζουν σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους, γήπεδα κλπ. Χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες σας αναφερω ότι το στήσιμο αποτελούνταν από ένα κεφαλι Μarshall jcm800 με την καμπίνα του, συνοδευόμενη από αλλες δύο καμπίνες οι οποίες εξυπηρετούσαν μόνο για στέρεο έξοδο για τα εφέ (κυρίως delay) τα οποία προέρχονταν απο racks που τα έλεγχε απο midi controller. ‘’Mπροστά’’ από τον ενισχυτή είχε τρία πεταλάκια, ένα overdrive το οποιο χρησιμοποιούσε για extra gain του Marshall, ένα limiter που χρησιμοποιούσε για να καθαρίζει τον ενισχυτή χωρίς να χαμηλώνει το volume της κιθάρας μιας και ο συγκεκριμένος Μarshall δεν έχει καθαρό κανάλι, καθώς και ένα chorus. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ένας εντυπωσιακός συμπαγής και πεντακάθαρος heavy rock  ήχος επαγγελματικού επιπέδου, που σε συνδυασμό με τα στέρεο εφε σου έδινε την εντύπωση οτι βρίσκεσαι στο soundcheck κάποιου διάσημου κιθαρίστα.
Ο Παναγιώτης έφερε μαζί του έναν εξοπλισμό πολλών χιλιάδων ευρό όπου εξωμείωνε έναν άκρως επαγγελματικό ήχο. Σκοπός του σεμιναρίου όμως δεν ήταν σε καμία περίπτωση να πειστούμε ότι για να πετύχουμε τον κατάλληλο ήχο θα πρέπει να δαπανήσουμε μια περιουσία σε εξοπλισμο. Αντιθέτως το μήνυμα του σεμιναρίου και αυτό στο οποίο επέμενε συνεχώς ο Παναγιώτης ηταν ‘’δοκιμάστε και ακούστε’’. Κάθε κιθαρίστας έχει τις δικές του μοναδικές απαιτήσεις και ο ιδανικος ήχος είναι κάτι προσωπικό για τον καθέναν. Μόνο λοιπόν αφού κάποιος ακούσει και δοκιμάσει πολλα μηχανήματα θα μπορέσει να καταλήξει κάπου και όχι να παρασυρθεί από κάτι ακριβό μόνο επειδή είναι ακριβό.Το αλλο μείζον θέμα που μας υπενθύμιζε συνεχώς είναι ότι το σημαντικότερο ‘’εφφε’’ και αυτο που καθορίζει προτίστως τον ήχο μας είναι τα χέρια μας. Με γνώμονα λοιπόν τα χέρια μας και την παικτική μας ικανότητα καταλήγουμε στον ιδανικό εξοπλισμό.
Εν κατακλείδι, επρόκειτω για ένα σπουδαίο σεμινάριο από έναν άνθρωπο με τεράστιες εμπειρίες που μας έλυσε πάρα πολλές απορίες, μας κατατόπισε πάνω σε τεχνικής φύσεως και όχι μόνο ζητήματα, και το σημαντικότερο, μας έκανε να καταλάβουμε ότι ο ήχος της ηλεκτρικής κιθάρας είναι ένα ταξίδι με άπειρους προορισμούς, αρκεί να τους αναζητήσουμε και να αποφασίσουμε ποιός μας ταιριάζει περισσότερο προκειμένου να καταλήξουμε εκεί, και να χτίσουμε το μουσικό μας ταξίδι.

Δημήτρης Βεργίνης

Extra Images
Electric Guitar Rock Sound Decoded - Παναγιώτης Ζευκιλής
Electric Guitar Rock Sound Decoded - Παναγιώτης Ζευκιλής
Electric Guitar Rock Sound Decoded - Παναγιώτης Ζευκιλής
Electric Guitar Rock Sound Decoded - Παναγιώτης Ζευκιλής
Electric Guitar Rock Sound Decoded - Παναγιώτης Ζευκιλής
Ετικέτες (ελεύθερη σήμανση)

Lickspot #12 - Yiorgos Kalodoukas
Lickspot #11 - Yiorgos Kalodoukas
LickSpot #10 | Yiorgos Kalodoukas
LickSpot #9 | Yiorgos Kalodoukas